Категорії
Загальне

Американо-Європейський Союз (сировинно-промисловий) – це логічний розвиток Європейського Союзу у 21-му столітті

Воєнна партія України - у соцмережі
Pin Share

У 21-му столітті світ став “плоским” та переходить на рівень “Глобалізація 2.0“- так позначив  новий етап розвитку глобалізації Томас Фрідман у своєму бестселлері  The World is Flat (Плоский світ), за який він отримав третю Пулітцерівську премію.

“Плоский світ” означає, що у 21-му столітті масовий розвиток швидких комунікацій привів до того, що великі відстані планетного масштабу (Індія-США та ін.) втратили  суттєве обмежуюче значення для організації бізнесу.

Визначальні особливості “Плоского світу” щодо США, Євросоюзу, РФ й КНР

У книзі The World is Flat Томас Фрідман  мало   показав роль Європи та Європейського Союзу у відносинах з США у епоху “плоского світу”.

Крім цього, за останні десятиліття не можна не побачити, що КНР поступово бере під фінансовий та інший контроль близькі йому  території і природні ресурси РФ Далекого Сходу, Сибіру, Арктики.

Зовнішня політика КНР супроводжується  беспрецендентним посиленням китайської воєнної могутності та демонстрацією готовності використати її для захисту китайських інтересів. Важливою очевидною причиною цього є те, що за останні кілька століть у Китая було відібрано значну частину території, особливо Росією. Це стосується великих територій Далекого Сходу та Сибіру.

Путін робить вигляд, що РФ, як колись СРСР, претендує на світове лідерство. Але Путін може бути лише маріонеткою сусідньої КНР, населення та ВВП  якої вже майже в 10 разів більше ніж у РФ. Фактично, путінська влада існує лише завдячуючи явній і неявній підтримці КНР, яка використовує російські природні ресурси та як в часи Золотої орди просуває свої кордони впливу ближче до кордонів Євросоюзу. Ймовірно, наступного Президента РФ будуть “призначати” в Пекіні і ймовірно, він уже зробив свій вибір.

США у цьому процесі не справляються із захистом своїх інтересів які по суті співпадають із захистом інтересів простих росіян та інших жителів пострадянського простору, яких вже рятувала допомога США у роки Другої світової війни та допомога у процесі індустріалізації Радянської Росії. Про це свідчить багато китаєорієнтуючих  публікацій, що заповнюють веб-простір, для прикладу: Глобализация 2.0. Запад и Китай меняются ролями?

 

Про вигідність і доцільність поглиблення сировинно-промислових звязків між Північною Америкою і Європою

У зв`язку з переходом до “плоского світу”, стає зрозумілою вигідність поглиблення взаємовигідної  взаємодії Європейського Союзу з Великобританією й Україною з однієї сторони та США й Канадою з іншої сторони щодо поглиблення, розширення та удосконалення сировинно-промислових звязків.

Зазначимо, що у разі прийняття України до Євросоюзу, вона стане найбільшою країною ЄС за площею, займе 6-те місце за населенням та дасть Євросоюзу додаткові життєво необхідні у 21-му столітті  геополітичні  переваги своїм розміщенням, ін.

Для розуміня можливості і доцільності створення сировинно-промислового Американо-Європейського Союзу необхідно побачити, що загальна територія і природні сировинні ресурси США і Канади більші ніж територія і ресурси Російської Федерації. При цьому, територія Канади більша ніж територія США, хоча населення Канади (36 млн. людей) менше ніж населення України  (42 млн. людей) і майже в 10 разів менше ніж населення США (325 млн. людей).

Отже, Канада і США можуть бути глобальними постачальниками сировини для Євросоюзу, включаючи Україну і таким чином, знижувати залежність Європейських країн від завжди примхливого Кремля. Співпраця повинна охоплювати і промислову, технологічну сферу. 

American European Union, AEU (Американо-Європейський Союз, АЄС)

Ймовірно, нові креативні і активні лідери США, Євросоюзу з Великобританією та України легко зрозуміють актуальність й практичну вигоду поглиблення сировинно-промислової співпраці своїх країн та фактичного розширення ЄС – Європейського Союзу (EU -European Union) до АЄС – Американо-Європейського Союзу (AEU-American European Union), який також можна назвати Євроатлантичним Американо-Європейським сировинно-промисловим Союзом і який повинен охоплювати країни від США і Канади до Євросоюзу і України, Грузії, інших країн. На жаль, історичний досвід показав, що Кремль не може ефективно керувати союзом держав, а його правління повязане з масовим теророрм проти сусідніх народів. 

Вірність цих пропозицій по суті вже підтверджується першими поставками зрідженого газу з США до ЄС, активацією співробітництва між США, Канадою й Україною, ін. Форми та назви Американо-Європейського Союзу можуть бути різними, проте це може бути рівноправний сировинно-промисловий і технологічний Союз, який забезпечить виживання і процвітання його країн-учасників у наш складний час висококонкурентних змагань між різними країнами і виіходом на міжнародне поле нових потужних амбітних гравців таких як КНР, Індія та інші країни.

Загальний людський потенціал Євроатлантичного Американо-Європейського Союзу у теперішній час може бути на рівні до 1 млрд. людей, що приблизно відповідає чисельності таких країн як КНР чи Індія.  Площа (природні ресурси) цього Союзу (від США-Канади до ЄС+Україна ) буде перевищувати площу (природні ресурси) будь-якої країни. Україна у теперішній час має найбільшу територію серед країн ЄС та займає 6-те місце за чисельністю населення.

Створення Американо-Європейського Союзу (American European Union, AEU) дозволить підвищити  конкурентноспроможність країн-учасників та покращити життя людей без негативного впливу на ці показники у сусідів, що відповідає оптимізації по Парето (покращувати показники своєї підсистеми до того рівня, поки вони не будуть негативно впливати на показники інших підсистем). 

Примітка: час польоту з Києва до Нь-Йорку лише на 3 години більше ніж з Києва до Хабаровська, проте враження від Нью-Йорку будуть на порядки цікавіші ніж враження від Хабаровська.

Джерела:

Круковський І.А. Сировинно-промисловий  Американо-Європейський Союз (AEU-American European Union) – веління 21-го століття. – 2017. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://dss-bi.com.ua.

Круковський І.А. Про Міжмор`я+ (Intermarium+) як удосконалення концепцій Intermarium (Міжмор`я) та Балто-чорноморського союзу– 2014. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://dss-bi.com.ua.

 

Додатково

Воєнна партія України - у соцмережі
Pin Share

2 коментарі “Американо-Європейський Союз (сировинно-промисловий) – це логічний розвиток Європейського Союзу у 21-му столітті”

Доставка вантажів морським транспортом більш дешева ніж залізничним транспортом, має значно більшу пропускну спроможність, а також дозволяє розвивати й окупати витрати на Військово-Морські Сили (ВМС). Для припинення транспортного потоку через залізницю достатньо перетнути одну чи кілька гілок залізниці, що доступно кільком групам диверсантів, а припинення морських перевезень потрібно значно більше зусиль на рівні держав-агресорів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Підтримайте нас поширенням запису!