Категорії
Загальне

Пол Винник – канадець українського походження, заступник начальника штабу оборони Канади

Воєнна партія України - у соцмережі
Pin Share

З 16 липня 2018 року заступником начальника Штабу оборони Канади призначений канадський офіцер українського походження генерал-лейтенант Пол (Павло́) Фре́нсіс Винник (Paul Francis Wynnyk).

Пол Винник  народився у Канаді, у селі Breton, Alberta, 5 травня 1963 року. Батько Пола, який народився у сім’ї бідних українських іммігрантів і виріс в дерев’яній хатині з шістьма братами і сестрами, брав участь у Другій світовій війні, а потім став директором середньої школи в Бретоні. Предки  були родом з-під Стрия на заході України , а саме з Поздмир ( Львівська область , Україна ). В Україні є ще один видатний носій прізвища Винник – Олег Винник (нар. 31 липня 1973 в селі Вербівка Черкаської області) — український співак, композитор та автор пісень.

Військова служба

У 1977 році Пол Винник вступив в кадетський корпус. Провчившись там чотири роки, у 1981 році він в ранзі навідника пішов на службу в 20-й польовий полк Канадської артилерії для проходження курсу навчання на офіцера. Закінчивши в 1984 році Королівський військовий коледж Роудс, а потім і Королівський військовий коледж Канади, в 1986 році молодий офіцер був зарахований в Корпус Канадських військових інженерів, в складі якого проходив службу як в Канаді , так і в Європі.

Відслужив чотири роки в Німеччині , брав участь в роботі місії ООН і тимчасового органу ООН в Камбоджі, був командувачем Цільовий групи Канади і начальником оперативного управління в місії ООН в Демократичній Республіці Конго, співробітником оперативного відділу штабу національної оборони, відповідальним за військові зобов’язання Канади на Балканах , а також старшим радником з питань оборони і директором по операціях при радника із зовнішньої і оборонної політики прем’єр-міністра Канади . Був командиром 1-го саперного полку [en] (1997-1999) і групи підтримки 1-ї зони (2004-2006). У 2009 році працював в Перехідному командуванні комбінованої безпеки в Афганістані, де займав пост помічника командувача, будучи відповідальним за контроль розвитку Афганської національної армії  і міністерства оборони Афганістану. Також був командиром Західного округу сухопутних військ(2010-2012), заступником командувача Армією Канади (Сухопутними військами Канади) (2012-2014), Командуючим розвідувального командування Канадських сил (2014-2016). З січня 2016 року Пол Винник був підвищений у військовому званні до генерал-лейтенанта і призначений  на посаду командувача Армією Канади. 24 червня Пола Винника призначено на посаду Командувача розвідувального командування.

Пол Винник пройшов командний і штабний курс Канадських сил, просунутий курс військових досліджень і програму досліджень національної безпеки, закінчив курс французьких командос, має ступінь бакалавра в галузі цивільного будівництва, ступінь магістра в галузі військових наук і ділового адміністрування (міжнародний бізнес), є зареєстрованим професійним інженером в провінції Альберта.

14 листопада 2016 генерал-лейтенант Пол Винник, у складі канадської делегації прибув з першим своїм офіційним візитом в Україну, де зустрівся з командувачем Сухопутними військами України генерал-лейтенантом Сергієм Попком і начальником Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного генерал-лейтенантом Павлом Ткачуком, а також відвідав село своїх предків Поздмир.

Висновки і зауваження

Досвід показує, що українці є одними з найкращих воїнів у світі. Для цього є об`єктивні причини – Україна знаходиться у регіоні геополітичного злому різних геоетнічних і геокультурних світів і тому вимушена весь час відбиватися від зовнішньої агресії з різних сторін.

Тисячолітній досвід України і Європи свідчить, що Україна повинна зайняти  гідне місце у НАТО (країна №3 за площею після США і Канади) і у Європейському Союзі (країна №6 за чисельністю населення у ЄС), адже це  вигідно всім, тому що забезпечить мир і процвітання не тільки у Європі і Євразії, але й позитивно вплине на мир у всьому світі. Європа близька до цього як ніколи у своїй історії.

Залишення України у стані відбиття гібридної воєнної агресії РФ приведе до такого побоїща між цими країнами, якого світ ще не бачив, адже українці знають всі “слабкі місця” московської держави і саме вихідці з України у значній мірі створили гібридну московську державу. Українці також не змиряться із захопленням частини їх території московською державою. Світовому товариству, поки не пізно, необхідно сприяти введенню України до НАТО і Євросоюзу і поверненню земель, захоплених московською державою в України. Україна (був. Русь) – це не Росія (був. Московія).


Джерела: Вікіпедія на анлійській, українській і російській мовах

Відео: Український канадець генерал Пол Винник про військову співпрацю Канади й України.

Додатково

Воєнна партія України - у соцмережі
Pin Share

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Підтримайте нас поширенням запису!