Категорії
Загальне

Виставка ікон на ящиках з-під набоїв із зони АТО (ООС)

Воєнна партія України - у соцмережі
Pin Share

«Придбай ікону – врятуй життя» – це мистецька акція київських художників Софії Атлантової та Олександра Клименка, що має на меті підтримати діяльність Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова (ПДМШ) – недержавного проекту із залучення цивільних медиків до надання допомоги цивільним та військовим в зоні проведення Операції об’єднаних сил (раніше – Антитерористичної операції) на сході України.

Проект було презентовано у 2015 році на території Софії Київської.

Головною ідеєю проекту є перетворення смерті, символом якої є ящик з-під зброї, на життя, яке символізує ікона. «Це спроба показати миролюбність українців, які навіть в умовах війни намагаються перетворити зброю на щось інше», – наголосив один із авторів. За словами Олександра Клименка, у цьому випадку ікона виступає не релігійним, а історичним та культурологічним феноменом. Таким чином у проекті поєднуються начебто несумісні речі: атрибути сучасної війни та давня мистецька мова, що сягає своїми витоками часів Київської Русі. «Ікона стає зрозумілою як мистецький артефакт, який об’єднує українців з різними країнами, з різними континентами», – наголосив Олександр Клименко. «Це також є арт-терапією для тих людей, які воюють», – зазначив художник. Співтворцями виставки виступили волонтери та військові, які привозили з фронту ящики з-під зброї.

Виставка ікон, написаних на ящиках з-під набоїв із зони бойових дій, експонувалася у 40 містах світу на понад 60 локаціях, зокрема  на території Києво-Печерської Лаври, Литовського посольства в Україні, у таких містах як Антверпен, Берлін, Блумінгтон, Бонн, Варшава, Відень, Вільнюс, Вінніпег, Гаага, Ганновер, Дніпро, Едмонтон, Кам’янське (раніше – Дніпродзержинськ), Катанія (Сицилія), К’ярамонте-Гульфі, Львів, Лейпциг, Лос-Анджелес, Луцьк, Львів, Люблін, Маріуполь, Мілан, Монреаль, Мюнхен, Оттава, Покровськ (раніше – Красноармійськ), Прага, Радомишль, Рим, Торонто, Фастів, Філадельфія, Франкфурт-на-Майні, Ясси, а також на XXV Економічному форумі у Криниці та 8-му Київському безпековому форумі, в Альбертському університеті в Канаді, Українському католицькому університеті у Львові та Інституті релігійних наук Св. Томи Аквінського в Києві.

Виставка ікон на ящиках з-під набоїв
Виставка ікон на ящиках з-під набоїв “Придбай ікону – врятуй життя”

Виставка «Ікони на ящиках з-під набоїв» відкрилася в Офісі Президента України. На ній представлено не тільки образи, написані на ящиках з-під зброї, привезених із зони проведення ООС, а й фотографії, що репрезентують діяльність Першого добровольчого мобільного шпиталю імені Миколи Пирогова.

За роки війни добровольці надали кваліфіковану медичну допомогу десяткам тисяч військовослужбовців, з власної ініціативи працюють у зоні ООС, координують свої дії з Міністерством оборони та Генеральним штабом ЗСУ.

Ікона на ящиках з АТО на виставці в офісі Президента
Ікона на ящику з АТО – на виставці в офісі Президента
Ікона на ящику з АТО - на виставці в офісі Президента
Ікона на ящику з АТО – на виставці в офісі Президента

Додатково

Воєнна партія України - у соцмережі
Pin Share

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Підтримайте нас поширенням запису!