Категорії
Загальне

Російсько-білоруський слід у польських компаніях в Україні

Воєнна партія України - у соцмережі
Pin Share

Путін і Лукашенко хочуть не тільки максимально ослабити Україну воєнним шляхом, але й заволодіти максимальною кількістю засобів впливу на українську економіку і сільське господарство. До економічних диверсій підключилася частина польського керівництва та керованих ними фермерів і перевізників для блокування українсько-польського кордону, ін. Явно помітна часова послідовність: послаблення американської допомоги Україні (Євросоюзу) відразу викликало коливання зрадливого польського керівництва, викликало його натяки щодо можливості переорієнтації геополітики Польщі й інших країн (ймовірно, вони мають на увазі КНР і його “Один пояс один шлях”, ін.). Польща у своїй історії, на жаль, ніколи ні для кого не була надійним партнером, – поляки повинні змінити цю зрадливу традицію.

У теперішній час розвиток засобів розповсюдження, добування й аналізу інформації робить явним все приховане. Прикладом є дослідження R&D (research and development) центрів щодо  “польських компаній” в Україні. Для прикладу далі подані результати дослідження роботи “польських компаній” в Україні від компанії YouControl. Чи працює у цій сфері СБУ – не видно по результатам.

У структурі власності 18 ТОП польських компаній в Україні, крім учасників/бенефіціарів з Польщі, присутні громадяни російської федерації та республіки білорусь. Далі – більш грунтовно.

В Україні станом на лютий 2024 року працює 3 635 польських компаній.  Фахівці R&D-центру YouControl з’ясували, що менше половини з них оприлюднили фінансову звітність за 2022-й та мають понад 63 млрд грн сукупної виручки за підсумками 2022 року. Більш ніж половина польських компаній зареєстровані на Львівщині та в Києві. У структурі власності 18 юридичних осіб, крім учасників/бенефіціарів з Польщі, присутні громадяни росії та білорусі. В яких сферах працює польський бізнес в Україні та які компанії входять до п’ятірки найбільших за виручкою та статутним капіталом — в дослідженні YouControl. 

Що аналізували: дані Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР) на предмет участі в статутному капіталі польських компаній та фізичних осіб-резидентів Польщі. Перевірили компанії з часткою статутного капіталу від 25% та/або бенефіціарами яких є громадяни Польщі. З переліку досліджуваних компаній виключені юридичні особи зі статусами “Припинено” та “Скасовано”.

Мільярди гривень статутного капіталу

Станом на лютий 2024 року, в Україні працює 3 635 компаній за участю польського капіталу. Більше половини (58,7%) з них зареєстровані у Львівській області — 1 116 та у Києві — 1 016.

Близько 31% від досліджуваних польських компаній в Україні задіяні у сфері оптової та роздрібної торгівлі, 17% — у переробній промисловості. Основним напрямком понад 8% компаній є професійна, наукова та технічна діяльність. А у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування працюють близько 7% підприємств.

Загальна сума статутних капіталів 3 635 компаній перевищує 15 млрд грн. З них щонайменше понад 2,8 млрд грн — це частка 25% статутного капіталу польських компаній та фізичних осіб-резидентів, що відображає рівень впливу бізнесу на українську економіку.

До п’ятірки компаній за найбільшим розміром статутного капіталу увійшли:

Згідно з даними “Фінансова звітність підприємств (річна)”, оприлюдненими Державною службою статистики України на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних, близько 30% від загальної кількості досліджуваних компаній (1089) оприлюднили свою фінансову звітність за 2022 рік. Їхня сукупна виручка за підсумками 2022 року становить понад 63 млрд грн.

Санкції та “російський слід” у компаніях із польськими засновниками/бенефіціарами

В структурі власності 18 компаній з досліджуваного переліку, крім учасників/бенефіціарів з Польщі, присутні громадяни російської федерації та республіки білорусь. Зокрема,  ТОВ “ПРОАВТО ЛТД”ТОВ “УКРА ПОЛ” та ТОВ “ПРОАВТО”.

Бенефіціаром цих компаній, крім резидента Польщі Сильвестра Шималяка, також зазначений Михайло Вашуркін. Він у липні 2023 року Указом Президента України № №364/2023 включений до переліку фізичних осіб, до яких застосовуються персональні санкції. Михайло Вашуркін до вересня 2022-го був учасником Науково-технічного товариства з обмеженою відповідальністю “Азимут”. Це російська компанія, що здійснює постачання електротехнічного обладнання підприємствам воєнно-промислового комплексу російської федерації.

Також інформацію про накладення санкцій на одного зі співвласників компанії має ще одна компанія з переліку — ТОВ “НОВА ХОРТИЦЯ”. Її бенефіціарами виступають громадянин Польщі Рафал Яцек Бєлецький та екснародний депутат України Вячеслав Богуслаєв. Пан Богуслаєв внесений до санкційних списків України, ЄС та Швейцарії.

Ще 19 компаній з вибірки належить до холдингу/групи, інший учасник якого зареєстрований за законодавством російської федерації. До прикладу, це 4 компанії з ФПГ “Церсаніт”, ключовою особою якої є вищезгаданий Міхал Соловов. А також дві компанії зі складу ФПГ “Каргілл”. Міжнародна група компаній Cargill в Україні займається виробництвом та торгівлею зерновими та олійними культурами, переробкою насіння соняшника та сої.

Примітка: Фінансово-промислова група — у загальному сенсі це сукупність компаній із фінансової та/або промислової сфер, які належать до одного чи групи кінцевих бенефіціарних власників та здійснюють взаємодію між собою для досягнення спільних цілей, таких як отримання фінансової вигоди чи оптимізація виробничих процесів (надалі вживатимемо “ФПГ” або “група”).

Загалом, 77 компаній входять/мають зв’язок або мають відношення до 56 ФПГ, що додані до системи YouControl. Водночас кілька компаній з досліджуваного переліку можуть відноситися як до однієї фінансово-промислової групи, так і одна компанія може бути пов’язана із кількома ФПГ одночасно. Наприклад, ТОВ “ТОКІВСЬКИЙ ГРАНІТНИЙ КАР’ЄР”, учасниками якої є громадянин Польщі  Зенон Кішкель (50% статутного капіталу), українець Кирило Соловйов та ТОВ “ГРАНІТ ІНВЕСТМЕНТС” (40% статутного капіталу). Учасниками останньої є Олеся Бойко, Ксенія Шевченко та Валентин Заруба. За даними громадського руху ЧЕСНО, Олеся Бойко — цивільна дружина українського екснардепа Сергія Хланя. А Валентин Заруба був помічником екснародного депутата України 8 скликання Олександра Жолобецького.

Серед досліджуваного польського бізнесу в Україні присутні 17 компаній, що входять до складу ФПГ “Чисто”, що постачає обладнання та надає послуги з прибирання, мийки та очищення. Ключова особа групи — Валерій Макицький, який за інформацією з ЄДР є громадянином Польщі, однак до червня 2022-го мав білоруське громадянство.

Додатково

Воєнна партія України - у соцмережі
Pin Share

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Підтримайте нас поширенням запису!