Категорії
Загальне

36 китайських стратегем із російським доповненням і висновки для всіх

Воєнна партія України - у соцмережі
Pin Share

Стратегема (дав.-гр. στρατήγημα) — «військова хитрість» — це військовий стратегічний (часто тактичний) прийом, на основі  прикладу успішної реалізації.

Китайці понад 3000 років визначають і систематизують стратагеми – це популярний вид діяльності серед китайців. Китайський трактат про тридцять шість стратагем (三十六計) містить тридцять шість коротких фраз разом із поясненнями – шість розділів, кожен по шість підрозділів. Кожна фраза є стислим описом однієї з тридцяти шістьох стратегій (чи тактик) поведінки (хитрощів), що їх китайці вживали й досі вживають не тільки на бойовищі, але також у політиці та навіть у повсякденному житті. Короткі метафоричні назви дозволяють краще запам’ятати 36 стратегем і ситуаційно активувати їх у пам’яті.

Трактат з описом тридцяти шести стратегем знайшов у 1939 році на ринку Шеньсі на півночі Китаю офіцер Гоміньдану. Він був  опублікований місцевим видавцем у 1941 році, а став популярним у відредагованій формі Комуністичною партією Китаю, у газеті Guangming Daily (光明 日報 / 光明 日报), 16 вересня 1961 року. Потім трактат перевидали зі зростаючою популярністю.

Після розпаду СРСР росіяни “блиснули розумом” –  додали свої стратагеми і “антистратегеми”, які викладені у російськомовіній книзі А.І. Воєводина: “СТРАТАГЕМИ – СТРАТЕГІЇ ВІЙНИ, МАНІПУЛЯЦІЇ, ОБМАНУ”. У любителів вчити весь світ як треба правильно жити, валовий внутрішній дохід (ВВП) став у 10 раз менше ніж ВВП КНР. “Собиратель русских земель”  недалекоглядний злочинець Путін внаслідок застосування “китайських стратагем” з російським доповненням від КДБ (ФСБ) проти сусідніх країн веде Росію до занепаду, втрати Далекого Сходу, Сибіру, Уралу й інших регіонів Російської Федерації на користь КНР.

При читанні необхідно враховувати, що в епоху збору 36-ти стратегем, нинішній Китай був набом відсталих, розрізнених, безперервно воюючих між собою країн, де народ мав статус мурах у групі мурашників.

ВСТУП. Шість на шість: тридцять шість (六六 三 十六)

Число «тридцять шість» це метафора для позначення великої кількості прийомів. «Шість» є числом Інь , яке асоціюється з темрявою, і в цьому творі воно посилається на темні методи військової стратегії. Тридцять шість прислів’їв, ймовірно, були створені на основі фактів.

Розділ 1: Стратагеми перемоги (勝戰計)

1. Обдурити небеса, щоб перетнути море (瞞天過海 / 瞒天过海)

Приховати свої справжні цілі від тих, хто має владу і не має бачення, не повідомляючи їх про свої рухи чи будь-яку частину свого плану.
 Ця хитрість відноситься до епізоду 643 року, коли імператор Тай Цзун Тан відмовився від перетину моря, щоб напасти на Когурьо . Його полководець Сюе Ренгуй придумав хитрість, щоб пом’якшити страх імператора перед нудотою: сонячного дня імператора запросили на зустріч із мудрецем. Через темну галерею вони потрапили до кімнати, де відбувався бенкет. Через багато днів імператор прислухався до шуму хвиль і зрозумів, що він на кораблі. Генерал Сюе відкрив завіси, які закривали вид на море, і зізнався, що вони вже перетнули його. Потім імператор вирішив продовжити і зрештою завершив переможну військову кампанію.

2. Осадіть Вей, щоб врятувати Чжао (圍魏救趙 / 围魏救赵)

Зайняти [незахищену столицю держави] Вей, щоб врятувати державу Чжао [яка зазнала нападу основних збройних сил держави Вей]
Походження цього прислів’я сходить до періоду Воюючих царств . Держава Вей напала на Чжао і взяла в облогу його столицю Ханьдань. Чжао звернувся до Ці з проханням про допомогу, але Сунь Бінь, генерал Ці, вважав дурним протистояти армії Вей безпосередньо, тому натомість він напав на їхню столицю Далянг . Армія Вей безладно відступила, а втомлені війська потрапили в засідку та були розбиті в битві при Гуйліні , де Пан Хуан , генерал Вей, втік з поля бою. Ця кампанія чітко описана в «Мистецтві війни» Сан Біна.

3. Вбити чужим нажем (借刀殺人 / 借刀杀人)

Коли ворог занадто сильний, щоб на нього напасти безпосередньо, атакуйте те, що йому дорого. Ідея полягає в тому, щоб уникнути лобового бою з сильним ворогом і натомість завдати удару по його слабкості в іншому місці. Це змусить сильного ворога відступити, щоб підтримати свою слабкість. Боротьба з втомленим і знесиленим ворогом дасть набагато більше шансів на успіх.

4. Відпочивши, чекати втомленого ворога (以 逸 待 勞 / 以 逸 待 劳)

Вигідно вибрати час і місце бою. Таким чином ви знаєте, коли відбудеться битва, а ваш ворог ні. Заохочуйте ворога витрачати свою енергію на марні дослідження, поки ви бережете свої сили. Коли він виснажений і розгублений,  атакуй його енергійно і цілеспрямовано.

5. Використовувати пожежу для пограбування (趁火打劫)

Коли країна стурбована внутрішніми конфліктами, коли епідемія та голод спустошують її населення, коли процвітає корупція та злочинність, тоді вона не зможе впоратися із зовнішньою загрозою. Це час для атаки.

6. На сході шуміти, на заході нападати (聲東擊西 / 声东击西)

У будь-якому бою елемент несподіванки може забезпечити переважну перевагу. Атакуй ворога там, де найменше очікує. Використовуйте відволікання, щоб створити в його розумі очікування. Ідея полягає в тому, щоб зосередити сили противника в одному місці і атакувати погано захищену точку.

Розділ 2: Стратагеми боротьби з ворогом (敵戰計)

7. З нічого створити щось (無中生有 / 无中生有)

Змусити ворога повірити, що щось є, тоді як насправді нічого немає.
Один із методів полягає в тому, щоб створити ілюзію, що щось існує, хоча його взагалі не існує. Інший спосіб – створити ілюзію, що чогось не існує, хоча насправді воно існує.

8. Публічно ремонтуйте спалені містки, але пройдіть через прохід Ченган (明 修 棧道, 暗 渡 陳倉 / 明 修 栈道, 暗 渡 陈仓)

Переклад з урахуванням найдавнішої притчі, що прив’язується до стратагеми: Для виду лагодити спалені дерев’яні містки через ущелину, що ведуть з Ханьчжуна до Гуаньчжуна, проте потай, не закінчивши ремонту, рухатися кружним шляхом через Ченьцан до Гуаньчжуна.
Обдуріть ворога очевидним підходом, який займе багато часу, потім ви здивуєте його, пішовши коротким шляхом. Поки ворог зосереджує свою увагу там, де вам потрібно, він не помітить, що ви на них нападаєте в іншому місці.

9. Спостереження за вогнем з іншого боку берега (隔岸觀火 / 隔岸观火)

[Як би не беручи участь] спостерігати за пожежею на протилежному березі.
Відкладіть вступ до бою, поки всі суперники не виснажаться боротися один з одним. Потім атакуйте з повної сили і збирайте фігури.

10. Ховати за усмішкою кинджал (笑裏藏刀 / 笑里藏刀)

Зачаровуйте і підлабузнюйте ворога. Коли ви завоюєте його довіру, таємно виступайте проти нього.

11. Дати засохнути сливі замість персика (李代桃僵)

Бувають обставини, за яких вам доводиться пожертвувати короткостроковими цілями заради досягнення довгострокової мети. Знайдіть цапа відбувайла , щоб усі інші не постраждали від наслідків.

12. Скористайтеся нагодою, щоб вкрасти козу (順手牽羊 / 顺手牵羊)

Легкою рукою [зберігаючи присутність духу] відвести вівцю [яка несподівано перебігала дорогу].
Виконуючи свої плани, будьте достатньо гнучкими, щоб скористатися кожною можливістю, яка з’являється, навіть найменшою, і використати її для отримання прибутку, хай навіть незначного.

Розділ 3: Наступальні стратегії (Наступальні стратегії)

13. Бити по траві, щоб злякати змій (打草驚蛇 / 打草惊蛇)

Зробіть щось незвичайне, але вражаюче, щоб спровокувати відповідь ворога, розкрити його плани чи позицію, або просто спровокувати його.
Відомий здебільшого як «Не злякай змію шумом по траві». Необережні дії розкриють противнику вашу позицію або наміри.

14. Позичте труп, щоб воскресити дух (借屍還魂 / 借尸还魂)

Візьміть інституцію, технологію, метод або навіть ідеологію, які були забуті або відкинуті, і пристосуйте їх для своєї мети. Повернути до життя щось із минулого, ідеї, звичаї, традиції, надавши цьому нового призначення або переосмисливши їх відповідно до своїх цілей.

15. Зманити тигра з гори на рівнину (調虎離山)

Не атакуйте прямо противника, який займає вигідну позицію. Натомість змусьте його залишити вигідне місце, щоб відокремити його від джерела сили.

16. Якщо хочеш що-небудь упіймати, потрібно це спочатку відпустити (欲擒故縱 / 欲擒故纵)

Здобич, загнена в кут, часто атакує в останню мить. Щоб уникнути цього, нехай ворог повірить, що у нього є шанс на свободу. Таким чином, його воля до боротьби послаблюється бажанням втекти. Коли ворог нарешті зрозуміє, що свобода неможлива, його моральний дух буде підбитий, і він здасться без бою.

17. Кинути цеглу, щоб отримати нефрит (拋磚引玉 / 抛砖引玉)

Змусьте когось повірити, що вони щось заробляють, або просто змусьте їх відреагувати на цю ідею, і ви отримаєте від них щось важливе у відповідь.
Це прислів’я засноване на історії двох відомих поетів династії Тан .
Був великий поет на ім’я Чжао Гу і нижчий поет на ім’я Чан Цзянь . Поки Чан Цзянь прямував до Сучжоу , він дізнався, що Чжао Гу відвідає місцевий храм. Чан Цзянь хотів вчитися у майстра, тому придумав план: він пішов до храму заздалегідь, а потім написав вірш на стінах храму лише з двома повними рядками з чотирьох, сподіваючись, що Чжао Гу побачить це й закінчить це. Так і сталося.

18. Щоб знешкодити зграю розбійників, треба спіймати її ватажка (擒賊 擒 王 / 擒贼 擒 王)

Якщо ворожа армія сильна, але прив’язана до командира лише через гроші, забобони чи погрози, тоді зосередьтеся на лідері. Якщо командир впаде, решта армії розійдеться або перейде на вашу сторону. Якщо, навпаки, вони прив’язані до вождя через лояльність, тоді будьте обережні: армія може продовжувати боротьбу після його смерті, щоб помститися за нього.

Розділ 4: Стратегії ближнього бою (Стратегії ближнього бою)

19. Вийміть дрова з-під казана (釜底抽薪)

Якщо щось потрібно знищити, то знищити джерело.

20. Мутити воду, щоб упіймати рибу [позбавлену чіткого бачення] (渾水摸魚 / 浑水摸鱼 або 混水摸鱼)

Створюйте плутанину та використовуйте її для досягнення своїх цілей.

21. Цикада скидає свою золоту шкірку (金蟬脱殼 / 金蝉脱壳)

Цикада, що відливає позолотою, скидає луску/оболонку, що відливає позолотою. Завдячуючи цьому цикада намагається непомітно втекти, залишаючи кокон, щоб цим відвернути увагу переслідувачів. Щоб врятуватися від ворога з вищих сил, замаскуйтеся.

22. Зачиніть двері, щоб спіймати злодія (關門 捉賊 / 关门 捉贼)

Щоб захопити свого ворога або, загалом, під час бойових дій, завдати останнього удару ворогові, розсудливо плануйте успіх; не поспішайте діяти. Перш ніж «перейти на вбивство», спочатку відріжте шляхи відходу ворога та будь-які шляхи зовнішньої допомоги.

23. Подружись із далекою державою і вдарь сусідню (遠交近攻)

Сусідні нації стають ворогами, а нації, розділені великими відстанями, створюють тривалі союзи. Коли ви найсильніший в одній сфері, ваша найбільша загроза походить від другого за силою у вашій сфері, а не від

24. Отримати безпечний прохід, щоб підкорити державу Го (賢道)

У 658 році до н.е Держава Цзінь запросила право проходу зі штату Юй для нападу на державу Го . Після двох кампаній проти Го держава Цзінь також захопила державу Юй, де вже перебували її солдати.
Позичте ресурси союзника, щоб атакувати спільного ворога. Коли ворог зазнає поразки, використовуйте ці ресурси проти союзника, який вам їх позичив.
Прислів’я відноситься до герцога Сіань Цзінь .
Щоб захопити ворога, вам потрібно ретельно спланувати, якщо ви хочете досягти успіху. Не поспішайте діяти. Перш ніж рухатися, переріжте шляхи відходу ворога та будь-якої допомоги, яка може надійти ззовні.
найсильнішого в іншій сфері.

Розділ 5: Комбіновані стратегії (Combined Stratagems)

25. Замініть балки на гнилу деревину (викрасти балки і замінити їх  на гнилі колони)

[Не змінюючи фасад будинку] викрасти опорні балки та підмінити опорні стовпи. Браконьєрство кращих талантів у інших; представляти бутафорію.
Порушуйте стрій противника, втручайтеся в його методи роботи, змінюйте правила, яких вони зазвичай дотримуються, порушуйте їхні регулярні тренування. Це усуває кістяк, спільний зв’язок, який робить групу чоловіків згуртованою бойовою силою.
Російський генерал Ленцов та китайський керівник навчань "Мирна місія-2013" у Сибіру - перед нападом на Україну в 2013 році
Російський генерал-лейтенант Ленцов та китайський керівник навчань “Мирна місія-2013” у Сибіру – перед нападом на Україну в 2013 році

Генерал-лейтенант Ленцов - командир "ополченців", який приїхав на "огляд" полонених у захопленому Дебальцевому під час окупації Донбас
Генерал-лейтенант (став генерал-полковником) Ленцов – командир “ополченців”, який “оглядав” українських захисників (полонених) у окупованому Донбасі (Дебальцево). Ленцов також був керівником російсько-китайських навчань у Сибіру восени 2013 року.

26. Лаяти акацію, показуючи на  шовковицю , (指桑罵槐 / 指桑骂槐)

Щоб дисциплінувати, контролювати або попереджати інших, що вони знаходяться в положенні, яке виключає пряму конфронтацію, робіть аналогії та натяки. Якщо імена не використовуються прямо, обвинувачений не може помститися, не виявивши своєї співучасті.

27. Прикидайся божевільним, але залишайся врівноваженим (假 痴 不 癲 / 假 痴 不 癫)

Ховайтеся за маскою ідіота, п’яниці чи божевільного, щоб створити плутанину щодо ваших намірів і мотивів. Змусьте ворога недооцінити ваші навички, доки він самовпевнено не підведе свою пильність. Потім атакуйте його.

28. Зніміть драбину, коли ворог піднявся на дах (上 屋 抽 梯)

За допомогою спокус і обманів ви штовхаєте ворога на підступну місцевість. Потім він перерізає свої лінії зв’язку та шляхи евакуації. Щоб врятуватися, він повинен боротися проти ваших сил і стихій природи.

29. Прикрасьте сухі дерева штучними квітами (樹上 開花 / 树上 开花)

Прив’язування шовкових квітів до мертвого дерева створює ілюзію того, що дерево здорове. Використовуючи вигадки та маскування, ви робите щось безцінне важливим, щось нешкідливе небезпечним, щось корисне марним.

30. Поміняйтеся ролями господаря та гостя (反客為主 / 反客为主)

Беріть на себе командування в ситуації, коли ви зазвичай підлеглі. Проникнути в табір супротивника. Спочатку прикидайся гостем, але рости зсередини, а потім стає господарем.

Розділ 6:  Плани відчайдушних битв (敗 戰 計)

31. Пастка красуні (美人 計 / 美人 计)

 Співачка Сіма Сянгру сказала: «Один погляд – і падають цілі міста, другий погляд – і імперії падають». Відправляйте красивих жінок своєму ворогу, щоб викликати розбрат на його полі. Ця хитрість може працювати на трьох рівнях. По-перше: економка закохується в красуню і нехтує своїми обов’язками та послаблює свою пильність. По-друге: інші чоловіки при дворі почнуть проявляти агресивне ставлення, яке розпалює невеликі розбіжності, перешкоджаючи співпраці та руйнуючи моральний дух. По-третє: інші жінки при дворі, спонукані ревнощами і заздрістю, починають плести інтриги, ще більше погіршуючи ситуацію.

У світі шпигунства цю процедуру називають « варіант Ромео ». Інтимні стосунки покликані допомогти «витягнути» цільову особу. Важливо збирати інформацію, яку людина висловлює під прикриттям інтимних стосунків.

32. Використання відкритих міських воріт (空城 計 / 空城 计)

Чжуге Лян переїхав до Січен з 5000 військами , коли ворожий генерал Сіма І наступав на місто з армією в 150 000 чоловік. Чжуге Лян відкрив чотири міські ворота і сів на міській стіні з цитрою. Сіма І утримався від нападу, побоюючись пастки. Він вирішив, що Чжуге Лян був настільки обережним, що ніколи б не пішов на такий очевидний ризик. Після того, як ворог пішов, Чжуге Лян сказав: «Якби ми покинули місто і втекли, ми, звичайно, не зайшли б далеко».
Коли ворог переважає чисельністю, і ви очікуєте, що вас у будь-який момент розгромлять, тоді відмовтеся від підготовки й дійте спокійно, щоб ворог подумав, що ви влаштовуєте йому пастку. Цю хитрість слід використовувати обережно і лише після того, як ви заробите репутацію військової доблесті. Це також залежить від кмітливості супротивника, який, відчувши пастку, може спланувати свою реакцію.

33. Хитрість сіяти розбрат, пастка подвійного агента (反 間 計 / 反 间 计)

Вона підриває здатність противника боротися, таємно спричиняючи розбрат між ним та його друзями, союзниками, радниками, членами родини, командирами, солдатами та населенням. Поки він зайнятий вирішенням внутрішніх суперечок, його здатність атакувати або захищатися порушується.
У «Мистецтві війни» Суньці (孫子兵法, Sūnzǐ bīngfǎ) підкреслюється особлива важливість подвійних агентів (1-й варіант). Дивіться розділ «Меч у піхвах»: Згідно з Сунці, найвищим мистецтвом військового лідерства є атака/перешкода стратегії ворога, за якою слідує розкол альянсів ворога як другий найкращий варіант, третьою найкращою альтернативою буде ( прямого) нападу противника і найгіршим військовим рішенням була б облога опорних пунктів противника. Стратагема «посіяти розбрат» заснована на рішенні Суньзі розколоти ворожі альянси. (2-й альт)

Гра між двома ворогуючими сторонами, щоб потім скористатися цим самому. Якщо двоє сваряться, третій радіє .

34. Заподіяйте собі травму, щоб отримати довіру ворога (苦肉計 / 苦肉计)

Прикидання пораненим має два можливі застосування. По-перше: ворог послаблює свою охорону, оскільки більше не бачить у вас безпосередню загрозу. По-друге: це спосіб залицятися перед ворогом, вдаючи, що травму завдав спільний ворог.

35. Переплетені стратагеми (連環 計)

У важливих справах слід використовувати кілька хитрощів одночасно як ланцюжок хитрощів. Тримайте різні плани, що працюють в загальній схемі. Таким чином, якщо хитрість не вдається, ланцюжок розривається, і вся схема провалюється.

36. Якщо нічого не допомагає, втеча — найкраща стратагема (走為上計) (пішохідна прогулянка — найкраща політика)

Якщо стає очевидним, що розвиток подій призведе до поразки, то відступати і перегруповуватися. Коли ваша сторона програє, залишається лише три варіанти: здатися, укласти угоду або втекти. Капітуляція — це повна поразка, згода — це половина поразки, але втеча — не поразка. Поки ви не переможені, у вас ще є шанс.

Читайте також додаткові російські стратагеми (37-56) і Антистратагеми (1-8)

З публікації: СТРАТАГЕМЫ — СТРАТЕГИИ ВОЙНЫ, МАНИПУЛЯЦИИ, ОБМАНА (А.И.ВОЕВОДИН., с дополнительными комментариями)

37. Стратагема достатньої ворожості.
38. Змусити супротивника грати за твоїми правилами.
39. Стратагема подвійних стандартів.
40. Загальні гріхи.
41. Гра без правил.
42. Стратагема точкового впливу.
43. Стратагема випадкового результату.
44. Просити А, коли хочеш Б.
45. Плисти за течією (чекати, поки плід сам дозріє).
46. ​​Подати руку ворогові.
47. Фарбувати паркан.
48. Стратагема безперервного штурму.
49. Обговорення зокрема при недоведеній істині.
50. Стратагема невизначеної небезпеки.
51 Рішення вже ухвалено.
52. Гарний – поганий.
53. Чарівна дудочка.
54. Стратагема непрямих ознак.
55. Ефект власної винятковості.
56. Вимоги кредитора – загальний безвихідь.

АНТИСТРАТАГЕМИ

1. Виростити ворога та боротися з ним.
2. Гнилий фундамент.
3. Дражнити собаку.
4. Бісер перед свинями.
5. Буріданів осел.
6. Жорстко дотримуватись стандарту.
7. Шукати досконалість.
8. Одягти на світ свої окуляри.

Приклади глобального застосування СТРАТАГЕМ

Приклад 1. Московський СРСР у ході Другої світової війни за допомогою союзників по антигітлерівській коаліції захопив контроль над країнами Східної Європи. Спочатку ці країни були звільнені від гітлерівських окупантів, потім у них прийшли до влади підконтрольні СРСР уряди. Потім ці уряди вступили у московський військовий союз під назвою “Варшавський договір”, що передбачало постійне перебування на території радянських військ. Все закінчилося розпадом “Варшавського Договору”, “Ради економічної взаємодопомоги”, і Союзу радянських Соціалістичних Республік – адже ця імперія і соціалізм не мали перспектив, ін.

Приклад 2. Ймовірно, керівництво КНР застосувало проти РФ “переплетені стратагеми”, див. 6.5. Ймовірною  китайською ціллю є захоплення у РФ Далекого Сходу, Сибіру, Уралу, частини Півночі. При цьому, до переплетених стратегем можна віднести наступні.

  • 1.3. “Вбити позиченим мечем” (“Вбити чужим ножем”) (借刀殺人) – використання Китаєм війни Росії проти України, яку підтримують більше ніж 50 країн.
  • 1.5. “Пограбувати палаючий будинок (趁火打劫)”  – отримувати від РФ майже безкоштовні ресурси під час війни.
  • 2.3. “Спостереження за вогнем з іншого боку берега” (隔岸觀火 / 隔岸观火) – КНР береже свої сили, спостерігаючи за тим, як РФ воює проти України, яку підтримують зброєю більше ніж 50 країн.
  • 2.4. “Сховай меч за посмішкою” (笑裏藏刀 / 笑里藏刀). КНР заявляє про стратегічний союз з путінською Російською Федерацією, улесливо задобрює недалекоглядного президента РФ Путіна, проте має претензії на левову частину території РФ і створив надпотужні збройні сили.
  • 5.1. “Замініть балки на гнилу деревину (викрасти балки і замінити їх на гнилі колони)”
  • 5.6. “Поміняйтеся ролями господаря та гостя” (反客為主 / 反客为主). Китайські емігранти стають господарями у регіонах Далекого Сходу, Сибіру, ін. Китаєць (тувинець) “Сергій Шойгу” із Республіки Тува (до 1944 року була китайською провінцією) став “господарем” ЗС РФ.
  • 6.3. “Хитрість сіяти розбрат, пастка подвійного агента” (反 間 計 / 反 间 计). Китаєць (тувинець) “Сергій Шойгу” із Республіки Тува (до 1944 року була китайською провінцією),  друг Путіна і є ймовірно, подвійним агентом КНР, який почав війну Російської Федерації против України і фактично проти Євросоюзу та інших країн.
  • ін.

ВИСНОВКИ ДЛЯ ВСІХ

1.Аналіз результатів застосування китайських і російських СТРАТАГЕМ показує, що вони дають багато ганебної роботи політикам, військовим і бізнесменам, проте ніколи не приносили мир і добробут великим масам людей, які завжди страждали в цих країнах. Китайські і російські стратагеми – це аморальні стратегії, тому їх результати аморальні і не стійкі.

2. Для забезпечення свого розвитку КНР життєво необхідно припинити війну Росії проти України, вимагати повернення росіянами всіх захоплених ними в України територій з 2014 року.

3. Російській Федерації для забезпечення свого існування миру і добробуту в системі сусідніх країн  життєво необхідно припинити війну проти України і повернути українцям всі захоплені у них території, підтримати негайний вступ України у Євросоюз і в НАТО. Інакше гарантований занепад Росії, зубожіння народу, ймовірна втрата контроля над такими регіонами Росії як Урал, Сибір, Далекий Схід, значна частина Півночі, Кавказ, ін. Війна РФ проти України немотивована, навязана аморальним путінським оточенням, тому її результати для Росії, навіть у випадку її нетривалої перемоги будуть незадовільними.

4. Для забезпечення розвитку і добробуту своїх народів країнам європейсько-атлантичного співтовариства необхідно розширяти його, у найближчі рік-два прийняти Україну у Євросоюз і в НАТО. Інакше на кордони Євросоюзу прийде РФ і КНР, Євросоюз буде розвалений, окремі європейські країни не зможуть конкурувати з Новою Ордою, у Європі і Євразії наступить ера Хаосу, Занепаду.

5. Досвід останнього десятиліття показує, що мир і добробут України неможливий без членства у Євросоюзі і в НАТО.

6. Вихід Великобританії з Євросоюзу спровокований російською війною у Сирії, проте базується на особливій, “острівній” ментальності британців і не є чимось негативним. Проте, у разі просування агресії РФ в Україні, Великобританія теж буде розвалена об’єднаними зусиллями РФ і КНР.

7. У разі програшу України у війні, США як набір штатів теж будуть розвалені об’єднаними зусиллями РФ і КНР. Вперше в історії світ став глобальним у режимі он-лайн  і в ньому з’явилися два глобальних руйнівника – Росія і КНР.

Читайте також по темі

“Тридцять шість стратегем” користуються особливою популярністю серед цивільних людей, а серед воєнних більш популярною є праця «Мистецтво війни́».

Мистецтво війни  

Мистецтво війни ( кит .孫子兵法; букв. «Військовий метод Сунь Цзи») — давньокитайський військовий трактат приблизно 5 століття до н. е. Твір, який приписують давньокитайському військовому стратегу генералу Сунь Цзи («Майстер Сунь»), складається з 13 розділів. Кожен з них присвячений різному набору навичок або мистецтв , пов’язаних із веденням війни та їх застосуванням до військової стратегії та тактики. Сунь Цзи вважав війну необхідним злом. Війну бажано вести швидко, щоб уникнути економічних втрат та поступово зростаючого внутрішнього супротиву (опозиції знаті та невдоволення населення), або ж вести її на території супротивника задля використання його, а не власних ресурсів. «Мистецтво війни» залишається найвпливовішим текстом стратегії у східноазіатській війні і вплинув як на далекосхідне , так і на західне військове мислення, бізнес-тактику, правову стратегію, політику, спорт, спосіб життя тощо. Книга видана  українською у 2015, перекладачі Григорій Латник (2014), Сергій Лесняк (2015), Ганна Литвиненко (2016).

Книга п’яти кілець

Книга п’яти кілець (五輪書, Go Rin no Sho ) — це текст про кендзюцу та бойові мистецтва загалом, написаний японським фехтувальником Міямото Мусасі близько 1645 року. Було зроблено багато перекладів, і він користується значно ширшою аудиторією, ніж інші бойові мистецтва та люди зі Східної Азії . Наприклад, деякі іноземні бізнес-лідери вважають обговорення конфліктів і використання переваг актуальним для їхньої роботи в бізнес-контексті. Сучасний Hyōhō Niten Ichi-ryū використовує його як посібник з техніки та філософії. Мусасі описує та захищає стиль фехтування двома мечами (нітодзюцу ): тобто володіння як катаною , так і вакізасі , всупереч більш традиційному методу володіння катаною двома руками.

На війну

Vom Kriege ( німецька вимова: [ fɔm ˈkʁiːɡə] ) — книга про війну та військову стратегію прусського генерала Карла фон Клаузевіца (1780–1831), написана переважно після наполеонівських війн , між 1816 і 1830 роками. Його дружина відредагувала зібрання творів чоловіка і видала їх між 1832 і 1835 роками. Це один із найважливіших трактатів про військово-політичний аналіз і стратегію, який коли- небудь був написаний, і залишається як суперечливим, так і впливовим на стратегічне мислення.

Його десятитомне зібрання творів містить більшість його великих історичних і теоретичних праць, але не його коротші статті та документи чи його обширне листування з важливими політичними, військовими, інтелектуальними та культурними лідерами прусської держави . “Про війну” складається з перших трьох томів і представляє його теоретичні дослідження.

Дивіться також відео по темі перспектив РФ і КНР

Селище #Забайкальск — ніби прикордонна застава на окраїні Російської імперії (федерації) у бувшій китайській Маньньчжурії. Це останні метри країни, адже неподалік сільських парканів, що покосилися, проходить кордон з Китаєм. Звідси добре видно Маньчжурію — одне з наймолодших міст Піднебесної, що швидко розвиваються. І контраст між ним та Забайкальськом разючий: там — висотні будинки, ресторани та дорогі магазини; тут — старі хатинки, маленькі городи та розбиті дороги. Путін знищує місцеве російське населення шляхом його призову на війну з Україною. Це перспектива путінської геополітики, розвитку Російської федерації і КНР, див 36 стратегем. У найближчі 10 років Далекий Схід і Сибір, ймовірно, стануть територією КНР.

 

Додатково

Воєнна партія України - у соцмережі
Pin Share

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Підтримайте нас поширенням запису!