Категорії
Загальне

Strategic Compass EU-2030 – для зміцнення безпеки та оборони у наступному десятилітті

Воєнна партія України - у соцмережі
Pin Share

Рада Євросоюзу (European Council) офіційно схвалила Strategic Compass (Стратегічний компас) у той час, коли ми спостерігаємо як Росія за підтримки Китаю, як Новоорда – повернула війну в Європу.

Компас дає Європейському Союзу амбітний план дій щодо посилення безпеки та оборонної політики ЄС до 2030 року.

Більш вороже середовище безпеки вимагає від ЄС значного стрибка вперед і збільшення спроможності та готовності діяти, зміцнення стійкості та інвестування більше та краще в оборонні можливості.

Сила Європейського Союзу полягає в єдності, солідарності та рішучості. Метою Стратегічного компасу є зробити ЄС сильнішим і спроможнішим постачальником безпеки. ЄС повинен мати можливість захистити своїх громадян і зробити внесок у міжнародний мир і безпеку. Це особливо важливо в час, коли війна повернулася в Європу після невиправданої та неспровокованої російської агресії проти України, а також великих геополітичних зрушень.

Стратегічний компас посилить стратегічну автономію ЄС і його здатність співпрацювати з партнерами для захисту своїх цінностей та інтересів.

Сильніший і спроможніший ЄС у сфері безпеки та оборони сприятиме позитивному розвитку глобальної та трансатлантичної безпеки та доповнюватиме НАТО, яка залишається основою колективної оборони для своїх членів. Це також активізує підтримку глобального порядку, заснованого на правилах, центром якого є Організація Об’єднаних Націй.

Жозеп Боррель, Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки
Жозеп Боррель, Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки

Загрози зростають, і ціна бездіяльності очевидна. Стратегічний компас – це керівництво до дії. Він визначає амбітний шлях політики безпеки та оборони на наступне десятиліття. Це допоможе Євросоюзу виконувати обов’язки щодо безпеки перед громадянами та рештою світу. Якщо не зараз, то коли?

Стратегічний компас надає спільну оцінку стратегічного середовища , в якому діє ЄС, а також загроз і викликів, з якими стикається Союз. У документі містяться конкретні та дієві пропозиції з дуже точним графіком реалізації, щоб покращити здатність ЄС діяти рішуче під час криз і захищати свою безпеку та своїх громадян.

Компас охоплює всі аспекти політики безпеки та оборони та побудований навколо чотирьох стовпів: діяти , інвестувати , партнерство та безпека .

Діяти

Щоб мати можливість діяти швидко та рішуче, коли вибухає криза, з партнерами, якщо це можливо, та самостійно, коли це необхідно, ЄС:

– створить потужний потенціал швидкого розгортання ЄС до 5000 військових для різних типів криз

– буде готовим до розгортання 200 повністю оснащених експертів місії CSDP (Common Security and Defence Policy) протягом 30 днів, у тому числі в складних умовах

– буде проводити регулярні бойові навчання на суші та на морі

– посилить військову мобільність

– зміцнить цивільні та військові місії та операції CSDP (Спільна політика оборони та безпеки) ЄС, сприяючи швидкому та більш гнучкому процесу прийняття рішень, діючи більш надійно та забезпечуючи більшу фінансову солідарність

– повною мірою використовуватиме Європейський фонд миру (European Peace Facility)  для підтримки партнерів

Безпека

Щоб зміцнити свою здатність передбачати, стримувати та реагувати на поточні та швидко виникаючі загрози та виклики, а також захищати інтереси безпеки для ЄС необхідно:

– збільшити можливості аналізу розвідувальних даних

– розробити Гібридний інструментарій і групи реагування (Hybrid Toolbox і Response Teams), що об’єднують різні інструменти для виявлення та реагування на широкий спектр гібридних загроз

– здійснювати подальший розвиток Кібердипломатичного інструментарію та створення Політики кіберзахисту ЄС (Cyber Diplomatic Toolbox and set up an EU Cyber Defence Policy) для кращої підготовки до кібератак і відповіді на них

– розробити інструментарій маніпулювання іноземною інформацією та втручання (Foreign Information Manipulation and Interference Toolbox)

– розробити Космічну стратегію безпеки та оборони ЄС (EU Space Strategy for Security and Defence)

– зміцнити роль ЄС як гравця безпеки на морі (maritime security actor)

Інвестування

Держави-члени ЄС взяли на себе зобов’язання значно збільшити свої видатки на оборону, щоб відповідати спільним прагненням, зменшити критичні розриви військового та цивільного потенціалу та зміцнити європейську оборонну технологічну та промислову базу, ЄС:

– обмін національним завданням щодо збільшення та покращення витрат на оборону відповідно до потреб безпеки

– забезпечувати додаткові стимули для держав-членів брати участь у спільному розвитку потенціалу та спільно інвестувати в стратегічні механізми та можливості наступного покоління для роботи на землі, на морі, у повітрі, у кіберсфері та в космосі

– стимулювати оборонні технологічні інновації , щоб заповнити стратегічні прогалини, зменшити технологічну та промислову залежність

Партнерство

Щоб протистояти спільним загрозам і викликам, ЄС:

– посилити співпрацю зі стратегічними партнерами, такими як НАТОООН та регіональними партнерами , включаючи OSCE (Organization for Security and Co-operation in Europe), АС (African Union) та АСЕАН (Association of SouthEast Asian Nations)

– розвивати більш адаптоване двостороннє партнерство з країнами-однодумцями та стратегічними партнерами, такими як США, Канада, Норвегія, Великобританія, Японія та інші

– розвивати індивідуальне партнерство на Західних Балканах, наших східних і південних сусідах, Африці, Азії та Латинській Америці, в тому числі шляхом посилення діалогу та співпраці, сприяння участі в місіях і операціях СПБО та підтримки розбудови потенціалу

Передумови та наступні кроки

Перша версія Стратегічного компасу була подана Верховним представником у листопаді 2021 року на основі першого в історії аналізу загроз, до якого долучилися розвідувальні служби 27 держав-членів ЄС, і етапу структурованого діалогу між державами-членами ЄС, установами та експертами ЄС. Послідовні версії обговорювалися в лютому та березні 2022 року, щоб відобразити дискусію між державами-членами та врахувати пакет Комісії щодо оборони та космосу від 15 лютого та останні міжнародні події, включаючи, зокрема, військову агресію Росії проти України. Це безпосередньо сприяє реалізації Версальського порядку денного.

Очікується, що після схвалення Стратегічний компас буде схвалений Європейською радою

Посилання:

Додатково

Воєнна партія України - у соцмережі
Pin Share

Підтримайте нас поширенням запису!