Чи стали Збройні сили України Knowledge based organization (Організацією, заснованою на знаннях)?

Воєнна партія України - у соцмережі
Pin Share

Коли тепер створюють “Нову армію”, то це не тому, що її військові не хотіли створювати її до гібридного воєнного нападу РФ на Україну у 2013 році, а тому, що у вищого законодавчого, політичного, економічного і призначеного ними вищого військового керівництва не було бажання удосконалювати армію, не дивлячись на заклики військових. Далі дана пророча цитата з сайту Business Intelligence +KMS (концепція, технологія і засоби підтримки рішень не тривіальними знаннями з первинних даних), сторінка Army Business Intelligence KMS, 2010-2011 р.р., за 4…5 років до початку воєнної гібридної агресії РФ проти України.

“Підтримка Збройних Сил держави на належному рівні є однією з найбільш важливих форм діяльності щодо забезпечення Національної безпеки.

У цій сфері Україна має багатовіковий досвід катастрофічних помилок менеджерів державного рівня, які привели до знищення, масового насильницького переселення, загибелі або зубожіння багатьох мільйонів її жителів.

Ослаблення історичної пам’яті нації приводить до повторення минулих помилок.

У теперішній час додатковою вимогою до Збройних сил є необхідність їх трансформації в організацію, чия діяльність заснована на знаннях (Knowledge based organization). Її важливою  основою має бути Army Business Intelligence + KMS та їх додатки з елементами управління інтегрованими виконавчими пристроями.

В Україні потрібно скорочувати не Збройні Сили, а тих хто їх скорочує тому що не може забезпечити фінансування

Аналіз локальних воєн, конфліктів та агресивних операцій у фізичному і кібернетичному просторах останніх десятиліть показує, що для забезпечення Національної безпеки і оборони від зовнішніх загроз все більше значення має відповідність збройних сил держави рівню Knowledge based organization (Організація, заснована на знаннях).

Збройні Сили України мають потенціал для трансформації у організацію, засновану на знаннях (Knowledge based organization) – завдячуючи відносно високому рівню освіти та відданій службі особового складу в умовах незадовільного фінансового утримання. Якщо цей потенціал не буде реалізовано у найближче десятиліття, то держава втратить спроможність забезпечувати територіальну цілісність і мирне життя громадян. Ніякі інші силові структури не спроможні виконати ці найважливіші для будь-якої держави завдання.

Важливим завданням трансформації Збройних сил України та інших державних структур у  організації, чия діяльність заснована на знаннях (Knowledge based organization) є вивчення, дослідження і розвиток мережевих й інформаційних технологій (Networking and Information Technology Research and Development, NIT R&D).

“Консервація” “енциклопедичної” термінології радянського часу, яка була узгоджена з тогочасною англомовною термінологією – гальмує вивчення і реалізацію важливих компонентів NIT R&D на Україні за останні 20 років. Світ став глобальним, перейшов на рівень Globalization 3.0 (“Глобалізація 3.0”), що потребує використання відповідної глобальної термінології – з урахуванням її бурхливого і суперечливого розвитку. Відокремлення від цього процесу приводить у середовище аутсайдерів, а замовчування і неявна протидія змінам може привести до закріплення відставання та дає привід для критики державності.

Серед NIT основними концепціями, технологіями і засобами підтримки інформаційної аналітичної роботи є Business Intelligence і мережеві системи управління знаннями (Knowledge Management System, KMS) та їх часткові складові, доповнення і відповідні аналітичні додатки. Вони можуть значно покращити виконання різноманітних задач і у силових структурах. Для прикладу, у Збройних Силах США функціонує найбільший у світі корпоративний комплекс мережевих систем управління знаннями (Knowledge Management System).

Для прикладу також можна  навести розроблене Центром компетенції корпоративних рішень Армії США (U.S. Army Enterprise Solutions Competency Center, ESCC) Довідкове керівництво з Business Intelligence (Business Intelligence Reference Guide), у якому введено термін Army Business Intelligence.

Знання, які можуть бути добуті за допомогою Business Intelligence+KMS не замінюють традиційні системи озброєння і людей, проте сприяють їх збереженню та ефективному використанню, надають військовим лідерам аналітичні переваги  у прийнятті рішень, які недоступні без використання відповідних технологій аналітичним групам  будь-якого розміру, інтелектуальної потужності і досвіду.

Далі розглянуті деякі особливості становлення і розвитку Business Intelligence, KMS та мережевих ергатичних (людино-машинних) систем з функціями управління, які наближаються до мережевих ергатичних організмів  (NEO – Network Ergatic Organism).

Коментарі до еволюції Business Intelligence і зв’язаних концепцій, технологій і засобів

Еволюція Business Intelligence у Довідковому керівництві ESCC розділена на три етапи (див. ілюстрацію вище):

– Pre-Information Age (1960-1980 р.р.) – Передінформаційна ера;

– Information Age (1980-2000 р.р.) – Інформаційна ера;

– Business Intelligence Age (після 2000 р.) – Ера Business Intelligence.

 Визначена Information Age (Інформаційна ера) асоціюється з рівнем розвитку Information Societies (Інформаційні суспільства).  Визначена Business Intelligence Age (Ера Business Intelligenceасоціюється з рівнем розвитку Knowledge Societies (Суспільства знань) та з переходом Збройних сил США на більш високий рівень розвитку – Knowledge based organization (Організація, заснована на знаннях). Початок Ери Business Intelligence також асоціюється з переходом людства на рівень Globalization 3.0 (Глобалізація 3.0), який запропоновано у книзі неодноразового лауреата Пулітцерівської премії Томаса Фрідмана (Thomas Lauren Friedman).

Розділення еволюції Business Intelligence у Довідковому керівництві ESCC на три етапи узагальнено і спрощено відображає становлення і розвиток концепцій, технологій і засобів автоматизації інформаційно-аналітичної підтримки прийняття рішень та підтверджує важливу роль Business Intelligence.

Проте, необхідно зазначити, що розбиття етапів еволюції Business Intelligence на рівномірні часові проміжки по 20 років (1960-1980 р.р., 1980-2000 р.р.) не повністю узгоджено з реальністю і тому потребує уточнення.

Адже відомо, що обсяг інформації у світі зростає не рівномірно, а подібно до експоненційного закону і ця експонента почала стрімко зростати у 1990-х роках. Відповідно з цим, експоненційно, а не рівномірно розвиваються також концепції (стратегії), технології  і засоби автоматизації інформаційної аналітичної роботи. Крім цього, початок розробки проекту ОГАС (ОбщеГосударственная Автоматизированная Система сбора и обработки информации для учета, планирования и управлении народным хозяйством СССР …) у Радянському Союзі у 1964 р. (Інститут кібернетики Академії наук України) явно свідчить про передбачення Інформаційної ери та Суспільства, орієнтованого на знання у термінах творців ОГАС у 1970-х роках). Очевидно, це випереджає запропоновані вище рамки Передінформаційної ери (Pre-Information Age, 1960-1980 р.р.). Також, вже у 1960-х роках опубліковані праці зі статистичної теорії розпізнавання, яка є важливою основою Knowledge Discovery and Data Mining – часткової складової Business Intelligence, яка отримала привабливе (sexy) метафоричне позначення….”

Джерело: сайт Business Intelligence +KMS (концепція, технологія і засоби підтримки рішень не тривіальними знаннями з первинних даних), сторінка Army Business Intelligence KMS, 2010-2011 р.р., за 4…5 років до початку воєнної гібридної агресії РФ проти України          

Додатково

Воєнна партія України - у соцмережі
Pin Share

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Підтримайте нас поширенням запису!