Категорії
Загальне

Президент Зеленський дозволив переводити військових в інші місця служби без їх згоди і служити до 70 років

Воєнна партія України - у соцмережі
Pin Share

Незадовільне фінансування військових ЗС України на службі і пенсії привело до того, що перспективна молодь не бажає служити в армії. Військові, які забезпечили українцям найбільшу територію держави у Європі отримують найменше грошове утримання у Європі і одне з найменших у світі. Це привело вперше в історії до того, що військовим дозволяють служити не у воєнний час до 60…70-ти років, ін.

Президент України Володимир Зеленський, який не проходив службу у ЗС України “по хворобі”, вніс зміни до Положення про проходження громадянами України військової служби, де погіршив умови проходження служби військовими: дозволив переводити військових в інші частини без їх згоди, у тому числі з пониженням у посаді.
Указом №135/2020 від 10 квітня 2020 року абзац другий пункту 257 Положення викладено в новій редакції:

«Для доукомплектування Збройних Сил України в особливий період просування військовослужбовців по службі здійснюється без дотримання вимог пунктів 85, 87 цього Положення, а призначення військовослужбовців на рівнозначні та нижчі посади здійснюється без згоди військовослужбовців, за винятком випадків, визначених пунктом 112 цього Положення».

Викладене у пункті 112 забороняє переміщати військовослужбовця без його згоди у таких випадках:

  • неможливість проходження військовослужбовцем військової служби у місцевості, до якої його переміщують, відповідно до висновку (постанови) військово-лікарської комісії;
  • неможливість проживання членів сім’ї військовослужбовця за станом здоров’я в місцевості, до якої його переміщують, відповідно до документів, які це підтверджують;
  • потреба у догляді за непрацездатними чи хворими батьками, дружиною (чоловіком) або особами, які виховували його з дитинства замість батьків і були визнані опікунами та мешкають окремо від сім’ї військовослужбовця, відповідно до документів, які це підтверджують.

Президент Зеленський також зняв обмеження щодо продовження терміну служби для «досвідчених фахівців». У вказаному Указі  №135/2020, абзац перший пункту 219 Положення викладено в такій редакції:

«219. Військовослужбовці, які мають високу професійну підготовку, досвід практичної роботи на займаній ними посаді, визнані військово­-лікарською комісією придатними за станом здоров’я для проходження військової служби, на їх прохання і за потреби Збройних Сил України можуть бути залишені на військовій службі понад граничний вік перебування на військовій службі на строк до п’яти років».

У новій редакції Указу вилучено обмеження, яке не дозволяло продовжувати службу понад граничний вік перебування в запасі та у військовому резерві, визначений для відповідної категорії військовослужбовців.

Стара редакція: «219. Військовослужбовці, які мають високу професійну підготовку, досвід практичної роботи на займаній ними посаді, визнані військово-лікарською комісією придатними за станом здоров’я для проходження військової служби, на їх прохання і за потреби Збройних Сил України можуть бути залишені на військовій службі понад граничний вік перебування на військовій службі на строк до п’яти років, але не більше граничного віку перебування в запасі та у військовому резерві, визначеного статтею 28 зазначеного Закону для відповідної категорії військовослужбовців».

Стаття 28 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» визначає такий граничний вік перебування в запасі та у військовому резерві:

  • для солдатів, сержантів, молодших та старших офіцерів – 60 років;
  • для вищого офіцерського складу (генерали та адмірали) – 65 років.

Граничний вік перебування на службі визначений статтею 22 закону та складає:

  • для солдатів, сержантів та молодших офіцерів 45 років,
  • для старших офіцерів – 50 років,
  • для генералів – 60 років.

В особливий період, що діє зараз, він встановлюється на рівні граничного віку перебування в запасі та у військовому резерві.

Додатково

Воєнна партія України - у соцмережі
Pin Share

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Підтримайте нас поширенням запису!