Категорії
Загальне

Чи зруйнує міністр соцполітики Лазебна з помічниками Збройні сили України і її оборону?

Воєнна партія України - у соцмережі
Pin Share

Українські військові на службі і пенсії забезпечили українцям, українським чиновникам і бізнесменам найбільшу у Європі країну за площею території, проте отримують найменші в Європі і в світі (?) грошове забезпечення на службі і пенсії. Досвід показує, що незадовільне фінансування військових створює смертельну загрозу Україні. Військові забезпечують захист України від зовнішніх загроз і тому порівнюють своє матеріальне забезпечення з військовими агресора у “братській країні”,  ще більш емоційні порівняння грошового забезпечення на пенсії викликає порівняння з військовими європейсько-атлантичної спільноти та інших країн. Шкідливим є відомий вираз: “Хто не годує свою армію, той годує чужу армію”,  адже гібридна війна Росії проти України на сході показує, що “Хто не годує свою армію, той втрачає території, отримує війну, смерть, руїни, обвал рівня життя”. Саме останнє, безвідповідальність чиновників стали головними причинами негараздів України й українців за останні 7 років.

Очевидно, що Міністр соціальної політики Лазебна та її помічники, після провалу попередньої спроби в 2018 році, знов намагається змінити у гіршу сторону механізм обчислення пенсій для військовослужбовців-ветеранів ЗС України. Про це в ефірі каналу «Україна 24» розповів заступник  міністра соцполітики Марини Лазебної – Микола Шамбір.

«Як варіант для розв’язання проблем по всіх військових пенсіях, по нерівностях, по усуненню диспропорції між тими, хто вийшов раніше на пенсію, і сьогодні – ми розглядаємо питання зміни механізму врахування грошового забезпечення для обчислення пенсій, щоб брати грошове забезпечення конкретної людини, яка служила в той період», – сказав Шамбір.

В 2018 році Міністерство соціальної політики вже намагалося провести реформу пенсійного забезпечення військових та підготовило відповідний законопроєкт, головною ідею якого було розірвання зв’язку між військовими пенсіями та грошовим забезпеченням діючих військовослужбовців для перерахунку пенсій. Проект 2018 року зокрема передбачав такі зміни у пенсійному забезпеченні:

Поступове підвищення мінімальної вислуги для призначення пенсії з 25 до 30 років (!) Чинна норма: мінімальна календарна вислуга необхідна для виходу на пенсію за вислугою років 25 років (з 1 жовтня 2020 року); зміни: поступове підвищення мінімальної календарної вислуги для призначення пенсії з 25 до 30 років – на півроку щорічно з 2021 по 2030 рік.

Зміна бази для нарахування пенсії. чинна норма: пенсія обчислюється з окладів за посадою, військовим званням, надбавки за вислугу років, щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавки, доплати) та премії;
зміни: пенсія обчислюється з окладів за посадою, військовим званням та надбавки за вислугу років.

Збільшення віку, страхового стажу та військової вислуги для набуття права на пенсії за «сумісним» стажем. Чинна норма: призначення пенсії за вислугу років у разі досягнення на день звільнення 45-річного віку, за наявності страхового стажу 25 років і більше, з яких не менше ніж 12,5 календарних років становить військова служба; зміни: поступове підвищення (щороку на півроку): віку до 50 років, загального стажу до 30 років, вислуги військової служби до 17,5 років.

Збільшення віку для призначення пенсії військовослужбовцям, які звільняються у зв’язку з реформуванням ЗСУ з 45 до 50 років. Чинна норма: призначення пенсій військовослужбовцям, які звільняються у зв’язку з реформуванням ЗСУ, при досягненні 45-річного віку і за наявності в них вислуги 20 календарних років і більше; зміни: підвищення віку для призначення такої пенсії до 50 років.

Тоді проєкт викликав спротив як самих військових пенсіонерів так і профільних міністерств та відомств.

У Міністерстві оборони тоді звернули увагу на такі негативні наслідки запровадження проекту для військовослужбовців:

  1. Неможливість спрогнозувати розмір пенсії та спланувати подальше проходження служби.
  2. Кардинальна зміна умов обчислення пенсії, у порівнянні з тими, які були однією з причин вступу на військову службу, втрата довіри до влади.
  3. Втрата мотивації для вступу на службу або її проходження у зв’язку із погіршенням порядку нарахування пенсій.
  4. Суттєве зниження зацікавленості у подальшому проходженні служби військовослужбовцями 25 – 40 річного віку, оскільки:
  • відносно висока майбутня пенсія буде малоймовірною;
  • військові і цивільні пенсії обчислюються за єдиними правилами;
  • обмеження прав і свобод в цивільній сфері відсутні.

Необхідно також зазначити, що за відгуками українських військових, які служили в Автономній республіці Крим у 2012 році, раніше там було значно підвищене грошове забезпечення російських військових і виникла дуже велика диспропорція у рівні життя українських і російських військових в Криму, яку бачили і гостро відчували на собі всі військові на службі і пенсії. У 2014 році пенсія полковника з найвищою надбавкою за таємність складала біля 3500 грн/міс, а в окупованому Криму він отримав в еквіваленті більше ніж 10000 грн/міс. Пенсії військовослужбовців України у 2014 році були обвалені в 3,6 рази в доларовому еквіваленті і за 6 років навіть не досягли того рівня, на якому вони були за часів “злочинної влади” президента України Януковича, проте їх мали підвищити.

Обвал пенсій у доларовому еквіваленті українських військових, утримування його на низькому рівні і підвищення пенсій військових РФ був і є ключовим елементом російської гібридної війни проти України і здійснений за часів, коли державою управляли Турчинов, Яценюк, Гройсман, Порошенко, Парубій, Гонтарєва, Рева, ін. Фактично це підтримує нинішній міністр соцполітики Лазебна та її помічники. Розмови українських чиновників про відсутність матеріальних ресурсів сприймаються військовими на службі і пенсії з обуренням, – в умовах, коли українські дороги заповнені дорогими автомобілями, в обласних центрах в автосалонах хизуються тим, що продають елітні автомобілі, українські чиновники та бізнесмени і їх сім`ї живуть багатше ніж їх колеги у європейських країнах. Дивлячись на різкі диспропорції у рівні життя військовослужбовців, із ЗС України за останні роки звільнилися десятки тисяч військовослужбовців, ще значну кількість військових на службі утримують лише контракти.

Нинішні пропозиції Мінсоцполітики щодо зміни порядку обчислення пенсій та втрати зв’язку між пенсіями та чинними нормами грошового забезпечення є неприйнятними і по суті є одним з ключових елементів гібридної війни проти України, її територіальної цілісності, державного суверенітету. Як влучно відмітив міністр оборони Андрій Таран (тривалий час служив у ГУР МОУ), “Україна буде існувати доти, доки буде спроможною захищатися”

Використане джерело: ukrmilitary.com

Додатково

Воєнна партія України - у соцмережі
Pin Share

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Підтримайте нас поширенням запису!