Особливості обчислення пенсій військовослужбовцям ЗС України

Воєнна партія України - у соцмережі
Pin Share

Кожен військовослужбовець може самостійно приблизно обчислити, яка пенсія буде у нього після звільнення з військової служби після вислуги у 25 та більше років.

Отже, є 25 років вислуги, треба помножити свою середньомісячну платню на 0,65, якщо 26 років – на 0,68, якщо 27 і більше – на 0,7.

Щодо нарахування пенсій для військовослужбовців спеціальний кореспондент АрміяInform дізнавався у представників Пенсійного фонду України в Тернопільській області.

За словами заступника начальника відділу призначення й нарахування пенсій військовослужбовцям та деяким іншим категоріям громадян Оксани Олійник, усі процедури щодо військових пенсіонерів відбуваються згідно із чинними нормативно-правовими актами.

— Найбільш поширеним видом пенсії, яка нараховується та виплачується нашим захисникам є довічна пенсія за вислугу років. Військовослужбовцям, які мають право на пенсійне забезпечення, пенсії призначаються і виплачуються після звільнення їх зі служби, – розповіла Оксана Олійник.

Як відомо, з 1 жовтня 2020 року пенсії за вислугу років військовослужбовцям призначають незалежно від віку, якщо на день звільнення з військової служби особи мають вислугу 25 календарних років і більше. У такому разі під час обчислення пенсії враховується

  • посадовий оклад,
  • надбавки за вислугу років та військове звання на дату призначення пенсії, а також
  • додаткові види грошового забезпечення, які мають постійний характер (надбавки за класність, таємність, за безперервний стаж на шифрувальній роботі, наукові, вчені звання та премія) за 24 останні місяці служби шляхом ділення загальної суми на 24.

Згідно із Законом пенсії за вислугу років призначають у таких розмірах: 20 років вислуги – 50 %, а за кожен рік служби понад 20 років – ще 3 %. Максимальний розмір пенсії за вислугу років становить 70 % сум грошового забезпечення. Раніше пенсія зростала  до 90%.


Читати також:

Депутати підтримали повернення 90% для військових пенсій


Зауважимо: обчислення вислуги років для призначення пенсії здійснюють зазвичай за послужним списком особової справи військовослужбовця.

На жаль, за останні 7 років, військкомати фактично перетворилися у структури, ворожі до ветеранів, – вони відмовляють ветеранам ЗС України у наданні таких довідок та обманюють ветеранів ЗС України щодо можливості підвищення розміру пенсій, які є найнижчими у Європі і можливо у світі. Це ж стосується і відділень Пенсійного фонду України (ПФУ) у областях. Така практика введена за часів правління Президента України Порошенка, прем`єр-міністрів Яценюка і Гройсмана, першого віце-прем`єр міністра Розенка, міністра соцполітики України Реви,  міністра оборони України Генерала армії України Полторака, секретаря РНБОУ Турчинова. Всі свої недоліки в управлінні державою вони намагалися перекласти на ЗС України і їх ветеранів, які забезпечили їм найбільшу у Європі за площею і ресурсами територію держави (Україна).  На відміну від міністрів оборони, міністр МВС України Аваков забезпечив ветеранам МВС, міліціонерам і поліцейським відносно великі порівняно з військовими пенсії, які враховують додаткові види грошового забезпечення постійного характеру.  Про ветеранів ЗС України нема кому турбуватися – ні міністрам оборони до цього немає справи, ні Начальникам Генштабу, ні Головам РНБОУ, ні Прем`єр міністрам… Це обурливі негативні факти і ніяка демагогія можновладців не може їх приховати, особливо в умовах фактичної прихованої різносторонньої війни РФ проти України. Для прикладу, в умовах війни пенсія ветеранів ЗС України складала біля $100 і лише через 6 років після повалення “злочинної влади” президента України Януковича, пенсія ветеранів ЗС України майже досягла рівня пенсій військовим за часів Януковича.

Важливим відносним позитивом є той факт, що час проходження служби, протягом якого військовослужбовці брали участь в АТО/ООС, зараховується до вислуги років на пільгових умовах — один місяць служби за три.

Варто зауважити, що максимальний розмір пенсії не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність (станом на 1 січня 2021 року становить 17690 гривень).

За призначенням пенсії треба звертатися до територіального органу Пенсійного фонду України, який не пізніше ніж у 10-денний строк з дня надходження документів ухвалює рішення про призначення пенсії.

Щодо монетизації, зростання комуналки й УБД …

На початку лютого українці отримають квитанції на оплату комунальних послуг за новими тарифами. З 1 січня 2021-го доводиться значно більше платити за електроенергію, тепло, газ і його постачання.

Чи треба хвилюватися з цього приводу таким пільговим категоріям, як учасники бойових дій, розповіло видання АрміяInform.

Нагадаємо, що починаючи з 1 жовтня 2019 року діє механізм виплати пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Пільги надаються у грошовій готівковій або безготівковій формі.

— Оскільки у столиці нарахування відбуваються в автоматичному режимі, нікуди звертатися не потрібно. Зміни тарифів закладені у програмному забезпеченні. Коли ціни піднімаються — розмір пільги відразу ж зростає. Тому пільговикам повторно звертатися до управління праці й соціального захисту населення, надавати платіжки чи переписувати заяви не треба, — коментує заступник директора Департаменту соціальної політики Київської міськдержадміністрації Максим Бученко.

Порядок розрахунку суми пільги залишається незмінним і визначається, як і раніше, залежно від:

  • розміру знижки, на яку пільговик має право, згідно із законом (зокрема для осіб з інвалідністю внаслідок війни — це 100-відсоткова знижка, учасників бойових дій — 75-відсоткова, учасників війни, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни — 50-відсоткова);
  • кількості членів сім’ї пільговика, на яких відповідно до законодавства поширюються пільги;
  • з урахуванням установлених тарифів на житлово-комунальні послуги;
  • соціальних нормативів.

Щоб бути впевненим, що нарахування відбувається пропорційно, радимо все ж щомісяця контролювати обіг коштів на особистих рахунках та, залежно від пільги, суми необхідної доплати. Це дасть змогу уникнути багатьох неприємностей. Особливо, якщо учасник бойових дій чи інший пільговик у довготривалому відрядженні в районі ведення бойових дій чи деінде.

Зауважте, що залежно від регіону чи постачальника, ціни й обсяг постачання за пільговою нормою можуть суттєво відрізнятися!

Джерело: https://www.ukrmilitary.com/2021/01/ubd.html

Грошове забезпечення, керівні документи

Постанова Кабінету Міністрів України від 30.08.2017 № 704 
«Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб» // діє з 01.03.2018

Постанова Кабінету Міністрів України від 17.02.1992 № 393 
«Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та членам їхніх сімей»

Постанова Кабінету Міністрів України від 05.05.1994 № 290 
«Про затвердження Положення про порядок виплати компенсаційних сум військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, які стали інвалідами, членам сімей військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, які загинули під час виконання обов’язків військової служби чи служби в органах внутрішніх справ у складі національного контингенту чи національного персоналу, а також в інших окремих випадках»

Постанова Кабінету Міністрів України від 17.09.2014 № 460 
«Про затвердження Порядку та умов виплати одноразової грошової допомоги у разі звільнення військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом у зв’язку з мобілізацією»

Постанова Кабінету Міністрів України від 20.01.2016 № 18 
«Деякі питання грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та поліцейських»

Постанова Кабінету Міністрів України від 19.10.2016 № 718 
«Питання грошового забезпечення окремих категорій військовослужбовців та осіб начальницького складу»

Постанова Кабінету Міністрів України від 29.04.2016 № 375 
«Деякі питання оплати праці (грошового забезпечення) окремих категорій працівників, військовослужбовців Національної гвардії та Державної прикордонної служби, посадових осіб Державної митної служби, осіб рядового та начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, поліцейських, які забезпечують життєдіяльність населення, на період дії карантину, установленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та протягом 30 днів з дня його відміни»

дивитись далі перелік документів для:


для військовослужбовців Збройних Сил України та Держспецтрансслужби
Наказ Міністра оборони України від 12.01.2004 № 9 
«Про затвердження Переліку посад льотного складу, який має право виконувати польоти у складі екіпажів повітряних суден, авіації Збройних Сил України, військова служба на яких зараховується до вислуги років для призначення пенсії на пільгових умовах, і Єдиних річних норм нальоту годин для нарахування вислуги років на пенсію на пільгових умовах льотному складу авіації, який має право виконувати польоти у складі екіпажів повітряних суден авіації Збройних Сил України»Наказ Міністра оборони України від 20.02.2017 № 105 
«Про затвердження Інструкції про відрядження військовослужбовців Збройних Сил України»

Наказ Міністра оборони України від 02.03.2017 року № 122 
«Про затвердження Інструкції про розміри і механізм виплати надбавки військовослужбовцям, державним службовцям і працівникам Збройних Сил України, які залучаються до підготовки рішень та висновків державних експертів з питань таємниць»

Наказ Міністра оборони України від 05.02.2018 № 45 
«Про затвердження Порядку виплати військовослужбовцям Збройних Сил України підйомної допомоги»

Наказ Міністра оборони України від 01.03.2018 № 90 
«Про встановлення тарифних розрядів за посадами осіб офіцерського складу Збройних Сил України»

Наказ Міністра оборони України від 07.06.2018 № 260 
«Про затвердження Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам»

Наказ Міністра оборони України від 20.05.2019 № 246 
«Про встановлення тарифних розрядів за посадами осіб офіцерського складу Державної спеціальної служби транспорту»

Наказ Міністра оборони України від 10.06.2019 № 307 
«Про деякі питання обчислення вислуги років на пільгових умовах військовослужбовцям, військова служба яких пов’язана із стрибками з парашутом»

Наказ Міністра оборони України від 07.09.2020 № 317 
«Про затведження переліків військово-облікових спеціальностей і штатних посад рядового, сержанського і старшинського складу і таріфних переліків посад вищезазначених військовослужбовців» // діє з 01.01.2021 року

Наказ Міністра оборони України від 18.09.2020 № 340 
«Питання реалізації постанови Кабінету Міністрів України від 20 січня 2016 року № 18»Визначає:

Порядок виплати винагороди військовослужбовцям Збройних Сил України та Державної спеціальної служби транспорту за безпосередню участь у воєнних конфліктах, в заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації чи в антитерористичній операції, інших заходах в умовах особливого періоду;

Порядок виплати винагороди військовослужбовцям Збройних Сил України та Державної спеціальної служби транспорту за створення безпечних умов виконання бойових завдань та збереження життя і здоров’я під час участі в заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.


для військовослужбовців Національної гвардії України

для військовослужбовців Державної прикордонної служби України

для військовослужбовців Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації

для резервістів (та військовозобов’язаних) ЗСУ та ДПСУ

 

Додатково

Воєнна партія України - у соцмережі
Pin Share

Один коментар до “Особливості обчислення пенсій військовослужбовцям ЗС України”

Украина не выиграет войну и не удержит победу без нормальных пенсий военным (действующим и ветеранам). Неудовлетворительные пенсии военных – важная причина успехов россии в начальный период войны.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Підтримайте нас поширенням запису!